Főoldal Megrendelés Információk Gasztronómia Művészet For foreigners Továbbá...


Váncsa István könyveiből kérésre dedikált példány!






Hírlevél

:

:

       Megrendelem
       Lemondom


Jujj, hol a kép?

Váncsa István: Lakoma

A görög, török, ciprusi, libanoni, marokkói, tunéziai és máltai konyhák legfinomabb ételeiből

Vince Kiadó
520 oldal
Keménytáblás
16 x 23 cm
3995 Ft

Ez a könyv régi vágású, hagyományos, komoly étkekről szól. Szerzőjét jobban érdekli a gasztronómia múltja, mint a jelene, továbbá csakis a valódi ételek érdeklik, amelyeket valódi emberek szoktak (volt) készíteni és fogyasztani, s amelyek egyre inkább visszaszorulnak a régi receptgyűjtemények töredező lapjaira. A hagyományos, lokális gasztronómiai kultúráknak befellegzett, azok ugyanis addig éltek, amíg az emberek azt főzték, ami a környezetükben termett vagy megélt, és úgy főzték, ahogy a szüleiktől megtanulták. Persze az emberek régen is találkoztak az általuk ismerttől eltérő kulináris világokkal, ezekre rácsodálkoztak, és át is vettek belőlük emezt-amazt. A konyha tehát változott, de organikusan és mértéktartó lassúsággal. A mai ember környezetében viszont valószínűleg semmi nem terem, és a poratkát leszámítva nem is él meg semmi, korunk hőse tehát a piacon veszi a dél-amerikai paprikát, a kínai fokhagymát, az észak-afrikai szőlőt, recepteket pedig az interneten talál, ahogy egyébként mindenki más. A folyamat megállíthatatlan és gyorsuló. Vannak ugyan ellenirányú tendenciák, de hát az igazság az, hogy a mediterrán világ lokális gasztronómiai kultúráinak egy része mára már el is tűnt. Nyomaik azért még föllelhetők, jelennek meg olyan szakácskönyvek, amelyek egy-egy szűkebb terület tradicionális receptjeit gyűjtik össze, továbbá vannak hagyományos, családias kifőzdék, osteriák, tavernák, bennük egyszerű házikoszt, „a nagymama főztje”, ami nem egészen olyan ízű ugyan, mint volt ötven évvel ezelőtt, hiszen azok az alapanyagok már nincsenek, de legalább törekszik arra, hogy hasonló legyen.
    Könyvünk tehát effajta tradicionális ételek receptjeit tartalmazza, egy sorozat első részeként. A jelen kötet az arab világ (a Közel-Kelet és Észak-Afrika), Törökország, Ciprus, Görögország és Málta konyháit tekinti át, de a legősibb mezopotámiai kultúrák gasztronómiai hagyatékára is kitér. A következő kötet Itáliáé lesz, utána Dél-Franciaország, Spanyolország és Portugália következik.


http://shop-scripts.ru