Főoldal Megrendelés Információk Gasztronómia Művészet For foreigners Továbbá...


Váncsa István könyveiből kérésre dedikált példány!


A könyvborító

Tonhalas ricottagolyók

Ballotte di ricotta

Fél kiló ricotta, hat-hét kemény tojásnak a sárgája, fél deci olívaolaj, fél citrom leve és egy kevés reszelt citromhéj, két deka frissen reszelt grana padano, tizenkét deka konzerv tonhal, egy csokor bazsalikom, egy-egy evőkanálnyi finomra vágott, friss zöldpetrezselyem és apróra vagdalt kapribogyó, némi színes savanyúság, frissen őrölt bors

Keressünk egy megfelelő méretű tálat, tegyük bele a ricottát. Piemontében a seirass nevű helyi sajtot használják, ez voltaképp egy hegyvidéki ricotta, a chisonei és a susai völgyben készítik tehén-, kecske- és juhtej keverékéből, majd a réti csenkesz szénájába csomagolva érlelik. Ilyenhez itthon biztosan nem jutunk, viszont ordához talán igen. Ebben a szerencsés esetben használjunk két rész ricottát és egy rész ordát; a két dolog lényegileg ugyanaz, ám a ricotta általában tehéntejből, az orda pedig általában juhtejből (pontosabban ilyen tejnek a sajtgyártáskor visszamaradt savójából) készül. Hozzáadjuk a sajthoz az apróra vagdalt tojássárgáját, a citromlevet és a reszelt citromhéjat, az olajat, a reszelt granát (vagy parmezánt, sőt pecorinót, ahogy tetszik), a szétmorzsolt tonhalat, az apróra vagdalt bazsalikomot, petrezselymet és kapribogyót. Sózzuk, bőségesen borsozzuk, fakanállal alaposan összekeverjük, majd lefedve pár órán át a hűtőben pihentetjük. Végül diónyi golyókat formálunk belőle, ezeket egyenként nagy bazsalikomlevelekbe tekerve tálra rakjuk. A bazsalikom helyett salátalevelet, sőt kellevelet is használhatunk. Jellemzően nyári előétel, üde, könnyű, ízletes.



http://shop-scripts.ru