Főoldal Megrendelés Információk Gasztronómia Művészet For foreigners Továbbá...


Váncsa István könyveiből kérésre dedikált példány!


A könyvborító

Bélszín roston szicíliai módra

Bistecche ala Siciliana

Egy kiló bélszín vagy hátszín, három evőkanál olívaolaj, egy szétlapított fokhagymagerezd, fél kiló paradicsom, lehéjazva, kinyomkodva, felkockázva, tizenöt-húsz deka kimagozott fekete olajbogyó, fél zellerszár nagyon finomra vágva, egy-két friss hegyes erős paprika (peperoncino), két evőkanál kapribogyó, frissen őrölt bors, finomra vágott, friss oregano

Szicília köztudottan nem a húsevők földi mennyországa, legalábbis az utóbbi hatszáz évben biztosan nem az. Viszont a tizenhatodik században bőven volt hús, ahogy volt Rómában, Provence-ban, Languedocban és Valladolidban is; a magyarázat a pestis. A fekete halál elvitte az emberek felét, nem volt, aki a földeket művelje, így a szántók visszaváltoztak legelőkké, az életben maradt parasztok pedig pásztorokká. Vagyis ha az EU-ban orrba-szájba támogatott, de még többet akaró mezőgazdaság megszűnne létezni, akkor nem éhínség jönne, hanem ellenkezőleg, kolbászból lenne a kerítés. Ám ezt csak úgy mondom.
    Felforrósítjuk az olajat, az ellapított fokhagymát aranysárgára sütjük benne, majd kihajítjuk. Beletesszük a paradicsomot, a felszeletelt olívabogyót, a kapribogyót, a zellert és a vékonyan felszeletelt erős paprikákat, majd együtt sűrűre főzzük. Ha kész, levesszük a tűzről, kicsit hűlni hagyjuk, majd borsot darálunk rá, és belekeverjük az oreganót. Nagyon forró parázs fölött angolosra sütjük az olajjal vékonyan megkent hússzeleteket, majd a mártással tálaljuk.


http://shop-scripts.ru