Főoldal Megrendelés Információk Gasztronómia Művészet For foreigners Továbbá...


Váncsa István könyveiből kérésre dedikált példány!


A könyvborító

Velencei kéjhölgyek marharaguja

Bollito alla cortigiana

Egy kiló marhalábszár (esetleg nudli, oldallapocka, pacsni), liszt, tíz deka vaj, egy felkockázott hagyma, három deka szárított vargánya, beáztatva és kinyomkodva, szerecsendió, egy palack száraz fehérbor, fél liter jó, tartalmas marhahúsleves, egy felvert tojás, egy citrom leve

A „velencei kéjhölgyek” kifejezés művelt, elegáns, finom, úri hetérákat jelent a XVI. és XVII. századból, ők voltak a kor alkotó értelmiségének a társalkodónői és a korabeli festők (közöttük például Botticelli, Veronese, Tiziano) modelljei. Hogy ez az étel mért pont róluk kapta a nevét, az nem világos, de nem is kell mindent értenünk.
    A vajon megfuttatjuk a hagymát, rátesszük a lisztbe forgatott húskockákat, kevergetve kissé megbarnítjuk. Felöntjük a borral és a húslevessel, beletesszük a tojás és a citromlé kivételével az összes többi hozzávalót, szép lassan készre főzzük, ha közben a szaftja nagyon besűrűsödne, egy kis csontlével hígítsuk. A végén elkeverjük a tojást a citromlével, teszünk hozzá egy-két kanálnyit a szaftból, aztán megint egy-két kanálnyit, majd végül az egészet a fazék tartalmához adjuk és jól összerázzuk vele. Vagyis megvalósítjuk a görög augolémono mártás törvényi tényállását, mert ez csakugyan az; a velencei-görög kapcsolatok dicsőséges éveiből származik és azt mutatja, hogy nemcsak a görögök tanultak a velenceiektől, hanem néha azok is tőlük.



http://shop-scripts.ru