Főoldal Megrendelés Információk Gasztronómia Művészet For foreigners Továbbá...


Váncsa István könyveiből kérésre dedikált példány!


A könyvborító

Gesztenyetorta

La torta di castagne | Douce de tzatagne – Val d’Aosta

Két kiló gesztenye, egy pohár tej, fél kiló finomliszt, fél kiló teljes őrlésű kenyér, egy marék mazsola, tizenöt deka cukor, fahéj ízlés szerint, egy pohár grappa; opcionálisan konyak, csokoládémártás, tejszínhab

Régi vágású, szúrós tekintetű, hegyvidéki háziasszonyok gesztenyetortájáról van szó, semmi túlhajtott érzékiség, semmi dekadencia, hanem ezzel szemben havas csúcsok, zergék és örökösen fúvó szelek. A gesztenyét bevagdossák, megfőzik, meghámozzák, lehúzzák a belső, barna hártyáját, majd áttörik. Egy tálban összekeverik a tejet, a lisztet, a robotgépben morzsává őrült kenyeret, a mazsolát, a cukrot és a fahéjat. Némi sót is tesznek bele, majd összedolgozzák a gesztenyemasszával és a pohár grappával. Jól kizsírozott formába öntve harminc-negyven percig sütik. Krém, máz meg ilyesmi nincs, viszont az élvetegebb úrinők a tortát jól meglocsolják konyakkal, leöntik csokoládémártással, tejszínhabot raknak a tetejére, majd figyelemreméltó mennyiségben fogyasztják.


http://shop-scripts.ru