Főoldal Megrendelés Információk Gasztronómia Művészet For foreigners Továbbá...


Váncsa István könyveiből kérésre dedikált példány!


A könyvborító

Tremezzói halleves

Zuppa de pesce alla Tremezzina – Lombardia

Hat személyre egy-egy angolna és csuka, négy sügér (alias durbincs), három pisztráng, két menyhal, két domolykó, két-három hagyma, pár gerezd fokhagyma, zöldpetrezselyem, olívaolaj, egy pohár fehérbor, kész paradicsommártás, valódi sáfrány, elmorzsolt erős paprika; az alapléhez a halak feje, farka, gerince, egy-egy hagyma, sárgarépa és zellerszár; a tálaláshoz pirítósok

Ez az étel édesvízi halakból készül ugyan, és levesnek mondják, ám evvel együtt nem halászlé, sőt a mi fogalmaink szerint nem is annyira leves, hanem inkább egy jóízű halragu. Tremezzo egyébként a Comói-tó partján fekszik és a Villa Carlottának ad otthont; az utóbbit illetően forduljunk a megfelelő útikönyvekhez bizalommal.

    A halakat gondosan kifilézzük, fejükből, farkukból és a csontjaikból a zöldségekkel alaplét főzünk. Egy másik lábosban olajon a finomra vágott hagymát, fokhagymát és zöldpetrezselymet együtt megdinszteljük. Most a lisztbe forgatott halfiléket egy serpenyőben forró olajon elősütjük és a lábosba rakjuk. A serpenyőbe öntjük a bort, felforraljuk és mintegy elmossuk vele az edényt, falapáttal az aljáról is felkapargatjuk, ami odaragadt. Ha végeztünk, a bort átöntjük a lábosba, amelyben a halfilék várakoznak. Itt megint felforraljuk és teljesen elpárologtatjuk, majd az edénybe tesszük a paradicsompürét és ráöntjük az elkészült alaplevet. Beleszórjuk a sáfrányt és az elmorzsolt erős paprikát, főzzük, amíg a halaink meg nem puhulnak, majd pirítósokkal tálaljuk. Ami a felhasznált halakat illeti, ne feledjük, hogy eredetileg ez is halászétel, márpedig a halász (és a horgász) mindig abból a halból főzi az ő levesét vagy akármilyét, amit aznap sikerült fognia. Ha tehát nagycsarnoki halászok vagyunk, akkor nyugodtan főzzünk abból, ami éppen kapható, és ami aránylag még frissnek mutatkozik.


http://shop-scripts.ru