Főoldal Megrendelés Információk Gasztronómia Művészet For foreigners Továbbá...


Váncsa István könyveiből kérésre dedikált példány!


Partnereink

Hírlevél

:

:

       Megrendelem
       Lemondom

Francie Jouanin: Provence. Gasztronómiai kalauz

Jujj, hol a kép?

Vince Kiadó
384 oldal
keménytáblás, védőborítóval
15 x 17 cm
3995 Ft

A napfényes Provence régóta kedvelt úticélnak számít. Számtalan örömteli meglepetést tartogat ez a Mont Ventoux csúcsaitól a Côte d'Azur-i sétányokig húzódó vidék: hogy hirtelenjében csak a marseille-i halpiacot, Jean-Marie Cornille régi olajprését és a "XV. Lajos" vendéglő ellenállhatatlan étlapját említsük.Megszámlálhatatlan élményt kínál a varázslatos Provence. E köny lapjai nemcsak a páratlan provence-i szakácsművészetből adnak ízelítőt, hanem Provence nem kevésbé különleges kultúrtörténetéből is, és az olvasó mindent megtudhat, amit tudni érdemes:

  • a hagyományos piacokról, ünnepekről és mesterségekről;
  • a gasztronómiai különlegességekről;
  • a remek éttermekről és a hagyományos provence-i konyháról;
  • a híres szőlőskertekről és nagyszerű boraikról.
Az avatott és a vidékért olthatatlanul rajongó szerző útmutatásai mellett részletes térkép és címlista is segíti a tájkozódni kívánó olvasót.
    A könyv szerzője és szerkesztője, Francie Jouanin szabadúszó újságíró, elsősorban művészeti és gasztronómiai területen tevékenykedik. Hat éve Provence-ban él, és a szívéhez nőtt Franciaországnak ez a tája, a konyhája, a hagyománya és megunhatatlan varázsa.
   

A provence-i olívaolajok

Az olívaolaj a mediterrán konyhaművészet alapja: legyen az tapenade, aioli, pistou, vagy akár roston sült hal vagy zöldpaprika, de gondoljunk csak az egyszerűen paradicsomsalátával tálalt mozzarellára - kivétel nélkül elképzelhetetlenek olívaolaj nélkül. A számtalan olajsajtolóban előállított olaj között nincs két egyforma! A szárított gyümölcsök vagy növények aromája miatt változó az íz intenzitása, az összetételtől függően. Illetve attól, hogy mely vidéken nőtt az olajfa.
    A fekete színű tanche például a zöldalma és a frissen kaszált széna illatát idézi, míg a verdale az articsókáéra emlékeztet, a Baux-ban szüretelt olívabogyó pedig határozottan ánizsillatot áraszt. A zöld olívabogyóból sajtolt olaj kesernyésebb, és hosszabb ideig megőrzi minőségét, mint a fekete bogyókból előállított.


http://shop-scripts.ru