Főoldal Megrendelés Információk Gasztronómia Művészet For foreigners Továbbá...


Váncsa István könyveiből kérésre dedikált példány!


Partnereink

Hírlevél

:

:

       Megrendelem
       Lemondom

Alena Krekulova: Zsidó konyha

Jujj, hol a kép?

Vince Kiadó
64 oldal
keménytáblás
17 x 24,5 cm
1495 Ft

Alig akad kultúra, amelyben az ételkészítés és- fogyasztás módjának olyan erőteljes vallási vetülete van, mint a judaizmusban, és ahol az olyan szerves része a rítusnak, mint ebben. A zsidó konyha alapelvei a kasrutnak nevezett igen pontos szabályrendszerből következnek. Ennek fundamentális eleme, hogy rituális tisztaság szempontjából az állatokat ehetőkre és nem ehetőkre osztja. A héber kasér - kóser - szó jelentése tiszta, jótékony, értékes, megengedett, ennek ellentéte a "tépett" jelentésű tréfá - ebből lett a magyar köznyelvben már tágabb értelemben is használt tréfli -, amely eredetileg egyszerűen ragadozók által széttépett állatot jelentett, ma pedig mindazt jelöli, ami nem kóser.
    ... Az ünnepek lehetőséget nyújtanak a zsidó háziasszonynak, hogy megmutassa ügyességét, jártasságát, és a hagyományos ételek egyúttal jelképesen kifejezik az ünnepek számos vallási és történeti aspektusát.
    A különböző cimeszek a legédesebb zsidó ételek. Annyira közkedveltek, hogy a jiddis köznyelvben a szó tágabb értelmet kapott: "valakivel cimeszt csinálni" azt jelenti, hogy valaki körül nagy hűhót csapunk (a cimesz elkészítéséhez sok idő és odafigyelés kell). Általában úgy tartják, hogy a cimesz szó a fahéj jelentésű zimt szóból ered. A fogásnak számtalan változata van. A legelterjedtebb a sárgarépából vagy az aszalt gyümölcsből készült cimesz, de csinálják burgonyából, sőt még húsból is, az azonban biztos, hogy mindegyikben igen sok a cukor vagy a méz. Minden ünnep kedvelt fogása, ros hasanakor pedig az a jelképes feladata, hogy az új évre több reményt hozzon.

Illusztráció: Sárgarépacimesz és szilvacimesz

(Fordította: Gálvölgyi Judit)


http://shop-scripts.ru