Tejszínes-konyakos rákleves

Rák, vöröshagyma, zeller, póréhagyma, paradicsom, kakukkfű, babérlevél, petrezselyem, fokhagyma, bors, vaj, liszt, tojás, tejszín, konyak

Fél kiló friss (vagyis nem főtt) rák kell hozzá, minél nagyobb, annál jobb. Fejüket letépem, páncéljukat lehámozom, de nem hajítom ki, hanem félreteszem. Vajon megdinsztelek egy kockázott hagymát, egy szál finomra vágott zellert és egy ugyancsak finomra vágott rövid pórét. Mintegy tíz perc után a lábasba dobom a rákfejeket és -páncélokat is, melléteszek három lehéjazott, kinyomkodott paradicsomot, felöntöm egy liter forró vízzel, belelógatok egy fűszercsomagot (kakukkfű, babérlevél, két ág petrezselyem, két gerezd fokhagyma). Borsozom, egy óráig főzöm, leszűröm, kicsit kinyomkodom. Elmosom a lábast, majd világos vajas rántást csinálok benne, felöntöm a lével, tizenöt percig főzöm. Habverővel összekeverek két tojássárgáját két deci tejszínnel, a leveshez adom, belerakom a rákot is, és beleöntök egy pohár konyakot. Visszateszem nagyon mérsékelt tűzre, vagy inkább gőz fölé, három perc alatt kész. Nem forrhat fel, mert akkor összemegy.

Szerző: Váncsa István