Főoldal Megrendelés Információk Gasztronómia Művészet For foreigners Továbbá...


Váncsa István könyveiből kérésre dedikált példány!


Hírlevél

:

:

       Megrendelem
       Lemondom


Almával töltött golyók

Elmali toppare

Két tojás, huszonöt deka vaj, két evőkanál joghurt, fél kiló liszt, tíz deka cukor, egy csomag sütőpor, két csomag vaníliás cukor, harminc deka kókuszreszelék; a töltelékhez négy alma, öt deka cukor, tíz-tizenöt deka darált dió vagy mogyoró, egy kiskanál őrölt fahéj; a sziruphoz három és fél deci víz, negyven deka cukor, egy kiskanál citromlé

A sütemény török nevében az „elmali” szó a magyar „alma” szóra emlékeztet, nem véletlenül, azt is tőlük vettük át. A kipcsak, a csagatáj és a kirgiz nyelvekben az alma = alma, az oszmán törökben elma.
    Először a szirupot készítjük el, felforraljuk a vizet a cukorral együtt, négy-öt percig főzzük, majd beleöntjük a citromlét, levesszük a tűzről és hűlni hagyjuk.
    Meghámozzuk, kicsumázzuk és egy lábasba reszeljük az almát, rászórjuk a cukrot és kis lángon mintegy tíz tizenkét percig kevergetjük, addigra megbarnul és besűrűsödik. Hozzákeverjük a darált diót vagy mogyorót és a fahéjat, levesszük a tűzről és hűlni hagyjuk.
    A tésztához nagy tálban habverővel összekeverjük a cukrot az olvasztott vajjal, a tojásokkal és a joghurttal, majd lassan hozzáadjuk a lisztet, a sütőport és a vaníliáscukrot, és addig gyúrjuk, amíg lágy tésztát kapunk, amely már nem ragad a kézhez. Lefedve tizenöt percig állni hagyjuk.
    Elveszünk a masszából egy diónyi nagyságú darabot, kinyújtjuk vagy a tenyerünkben ellapogatjuk, ahogy tetszik, ráteszünk egy kiskanál  tölteléket, majd összezárjuk úgy, hogy csinos gömböt kapjunk. Megvajazott sütőlapra tesszük, nyílásával lefelé, majd így folytatjuk, amíg a hozzávalók el nem fogynak. Közben a sütőt előmelegítjük százkilencven fokra. Rózsaszínűre sütjük benne a golyókat, vigyázzunk, hogy ne süssük túl. Ahogy kész, azonnal leöntjük a hideg sziruppal, tíz perc elteltével pedig kiszedjük és megforgatjuk a kókuszreszelékben. Ne hagyjuk a szirupban tíz percnél hosszabb ideig, mert akkor hajlamos lesz szétmállani. Ez a mennyiség körülbelül húsz darabot ad.


http://shop-scripts.ru