Főoldal Megrendelés Információk Gasztronómia Művészet For foreigners Továbbá...


Váncsa István könyveiből kérésre dedikált példány!


Hírlevél

:

:

       Megrendelem
       Lemondom


Csirke babérral, fügével és olajbogyóval

Kotopoulo me dafni ke sika

Egy másfél kilós csirke, négy szem füge, két evőkanál olívaolaj, frissen őrölt bors, egy evőkanál vaj, tizenkét babérlevél, másfél evőkanál jó minőségű, érlelt vörösborecet, egy evőkanál méz, négy evőkanál száraz vörösbor, másfél deci jó, tartalmas tyúkhúsleves (szárnyasalaplé), két tucat fekete olajbogyó

A jószágot feldaraboljuk, olajjal bedörzsöljük, sózzuk, borsozzuk, majd a babérlevelekkel együtt lerakjuk egy üvegtálba. Hűtőben négy-öt órán át pihentetjük. A fügét, ha nem friss, hanem szárított, félbevágjuk, leöntjük másfél deci vörösborral, és hagyjuk ázni.
    Megolvasztjuk a vajat egy olyan serpenyőben, amit majd a sütőbe is berakhatunk, rátesszük a csirkét a babérlevelekkel együtt, ráöntünk két evőkanál vizet. Lefedve két-három percig pároljuk, majd a százhatvan fokra előmelegített sütőben puhára sütjük. Időnként ránézünk, és ha a vaj barnulni kezd, aláöntünk egy-két evőkanál vizet. A végefelé a fügét is betesszük a sütőbe, de nem a csirka mellé, hanem külön, abban a tálban, amelyben ázott.  A megpuhult csirkét tálra szedjük és melegen tartjuk, a babérleveleket kidobjuk. A serpenyőbe öntjük az ecetet, pár pillanat alatt beforraljuk, majd hozzáadjuk a kevés forró vízben előzőleg feloldott mézet, a bort és az alaplét. Felére-kétharmadára beforraljuk, közben hozzátesszük az olajbogyót, hogy átmelegedjen. A csirkét leöntjük a mártással, körberakjuk a fügével. Vízitorma szálakkal díszíthetjük.


http://shop-scripts.ru