Főoldal Megrendelés Információk Gasztronómia Művészet For foreigners Továbbá...


Váncsa István könyveiből kérésre dedikált példány!


Hírlevél

:

:

       Megrendelem
       Lemondom


Csirke makalli

Djej makalli – Marokkó

Egy feldarabolt jérce, vagy kábé másfél kilónyi comb, hat evőkanál olívaolaj, három gerezd finomra vágott fokhagyma, egy-egy kiskanál őrölt gyömbér és pirospaprika, ízlés szerint frissen őrölt bors és erős paprika, fél-fél kiskanál frissen őrölt római kömény és kurkuma, két nagy spanyol hagyma, négy-négy szál finomra vágott, friss zöldpetrezselyem és korianderzöld, húsz deka kimagozott zöld olajbogyó, egy-két sózott citrom, négy evőkanál frissen kicsavart citromlé

A „makalli” szó mindig az olajbogyóval és sózott citrommal készült csirkét, a marokkói konyha egyik vezérmotívumát jelenti. Ilyet minden marokkói étteremben kapunk, vagy legalábbis majdnem mindben, csak éppen nem ugyanolyat. A minőséget illetően pedig végképp nagy lesz a szórás.
    Összekeverjük az olívaolajat, a fokhagymát, a gyömbért, az édes és az erős paprikát, a római köményt, a kurkumát és a borsot, hozzáteszünk négy evőkanál vizet, beleforgatjuk a csirkedarabokat, majd egy éjszakára berakjuk a hűtőbe. Másnap kiszedjük a pácból, leszárogatjuk, majd nagy öntöttvas lábasban két evőkanál olajon körbesütögetjük. Kiszedjük, a visszamaradt zsiradékon megdinszteljük a felkockázott spanyol hagymát, aztán felöntjük fél liter vízzel és a megmaradt páccal, visszatesszük a húst, rászórjuk a zöldpetrezselymet és a koriandert, lefedjük és kis lángon háromnegyed óráig főzzük. Akkor beletesszük a sózott citrom felkockázott héját és a magozott olajbogyót – evvel összefüggésben pillantsunk bele az előző receptbe, ha időnk engedi -, majd addig főzzük, amíg a csirke teljesen meg nem puhul. Lyukas kanállal tűzálló tálra szedjük a húst és betesszük barnulni a forró sütőbe, közben a szaftját beforraljuk és belecsavarjuk a citromlét. A végén csirkét leöntjük a besűrűsödött szafttal, és tálaljuk.


http://shop-scripts.ru