Főoldal Megrendelés Információk Gasztronómia Művészet For foreigners Továbbá...


Váncsa István könyveiből kérésre dedikált példány!


Hírlevél

:

:

       Megrendelem
       Lemondom


Gazellaszarvak

Ka’ab al ghazal – Marokkó

A mandulapasztához fél kiló hámozott mandula, tizenöt deka cukor, öt deka olvasztott vaj, opcionálisan pár csepp mandulakivonat, két evőkanál narancsvirágvíz; a tésztához negyed kiló liszt, fél kiskanál só, hat deka olvasztott vaj, másfél deci narancsvirágvíz, a kenéshez egy tojás, a tetejére porcukor

A legelterjedtebb és legjellemzőbb marokkói édesség, ott van minden péknél, minden édességboltban, és általában mindenütt; a minősége, persze, változó. Már Alī ibn Muḥammad Ibn Razīn al-Tujībī tizenharmadik századi andalúziai szakácskönyvében is szerepel, de ott még gazellapaták címszó alatt. Budgett Meakin is gazellapataként emlegeti.
    A mandulát egészen finomra őröljük, összekeverjük a paszta többi hozzávalójával, majd addig gyúrjuk, amíg kemény, ragadós masszát kapunk. Fóliába csomagolva félretesszük. A tésztához összegyúrjuk a lisztet a többi hozzávalóval és egy kanálnyi vízzel, illetve annyival, hogy sima, rugalmas tésztát kapjunk. Negyedóra pihentetés után négyfelé osztjuk. Hússzor huszonöt centis lapokat nyújtunk belőle, ezeket ötször tíz centis darabokra vagdaljuk. Minden darabra teszünk egy púpozott kiskanál tölteléket, a tésztát a hosszabbik oldalánál kezdve föltekerjük, majd félholdat formálunk belőle. Ha megmarad a mandulapasztából valamennyi, csomagoljuk fóliába és tegyük a hűtőbe, fél évig eláll. (Vagy töltsünk vele kimagozott datolyákat, ahogy a marokkóiak; ők pár csepp zöld ételfestéket is kevernek a mandulapasztába, lévén a zöld a Próféta színe.) A tojást egy kanál vízzel felverjük és megkenjük vele a kifliket. Sütőpapírral kibélelt tepsiben nyolc-tíz perc alatt megsütjük, végül megszórjuk porcukorral.


http://shop-scripts.ru