Főoldal Megrendelés Információk Gasztronómia Művészet For foreigners Továbbá...


Váncsa István könyveiből kérésre dedikált példány!


Hírlevél

:

:

       Megrendelem
       Lemondom


Gesztenyés töltött káposzta

Kestaneli lahana dolması

Egy fej édes káposzta, negyed kiló főtt és hámozott gesztenye (nem massza, nem püré), egy felkockázott vöröshagyma, négy gerezd finomra vágott fokhagyma, egy kiskanál cukor, két evőkanál olívaolaj, tíz deka kerekszemű rizs, egy-egy kiskanál frissen őrölt szegfűbors és fahéj, egy kis csokornyi finomra vágott, friss kapor és zöldpetrezselyem, fél citrom leve, frissen őrölt bors

Bursából való étel, a töltött káposztafélék legkülönösebb képviselője. Gasztronómiai tekintetben Bursa mindenekelőtt az İskender kebabról, másfelől pedig a cukrozott gesztenyéjéről nevezetes, utóbbit a város fölött magasodó Uludağ hegység lejtőin termő gesztenyéből ipari mennyiségben állítják elő. Az összes gesztenyét még így se tudják feldolgozni, ami marad belőle, az a káposztába kerül. A helybeliek egyébként büszkék a hegyükre, el is mondják az arra járónak, hogy ez itten maga az Olümposz. Stimmel, az Uludağ csakugyan egyike azoknak a hegyeknek, amelyek az ókorban az Olümposz nevet viselték, Strabón „mysiai Olympos” néven említi és azt írja róla, hogy „körös-körül jól be van népesítve, a magaslatain pedig hatalmas erdőségek és rablófészkeknek alkalmas megerősített helyek vannak, amelyekben gyakran tyrannosok is akadtak, akik hosszú ideig fenn tudták tartani a hatalmukat, mint Kleón, a korunkbeli rablóvezér”. Vagyis ezt az Olümposzt is lakták, de nem éppen az istenek.
    A torzsájától megszabadított káposztát enyhén sós vízben negyed óráig főzzük, kiszedjük, hűlni hagyjuk majd leveleire szedjük. A levelekről a vastag részt óvatosan levágjuk. Egy kanál olajon megdinszteljük a hagymát és a fokhagymát, rászórjuk cukrot és kevergetjük, amíg meg nem barnul. Hozzáadjuk a rizst és a fűszereket, sózzuk, felöntjük vízzel és kis lángon pároljuk, amíg a rizs a folyadékot föl nem issza. Tálba tesszük a főtt gesztenyét és a zöldfűszereket, hozzáadjuk a főtt rizst, villával jól összekeverjük. A szokásos módon megtöltjük a leveleket, a töltelékeket szorosan lerakjuk egy lábasba, ráöntjük a másik evőkanál olajjal összekevert citromlét és kis lángon húsz percig főzzük. Hidegen, citromgerezdekkel, előételként tálaljuk.


http://shop-scripts.ru