Főoldal Megrendelés Információk Gasztronómia Művészet For foreigners Továbbá...


Váncsa István könyveiből kérésre dedikált példány!


Hírlevél

:

:

       Megrendelem
       Lemondom


Hal töltött datolyával

Marokkó

Egy kétkilós ponty, frissen őrölt bors, két és fél evőkanál rizsliszt, tizenöt deka hámozott mandula, őrölt gyömbér, porcukor, tíz deka vaj, fél kiló datolya vagy aszalt szilva, egy fél hagyma, őrölt fahéj

Forraljunk fel másfél deci vizet, tegyünk bele sót, adjuk hozzá a rizslisztet, fél percig gyorsan kevergessük, aztán oltsuk el alatta a tüzet, fedjük le és hagyjuk kihűlni. Közben a halat tisztítsuk meg, vegyük ki a gerincét, de amúgy hagyjuk egészben, feje-farka is rajta marad. Sózzuk és borsozzuk, majd tegyük félre. Marokkóban ennek a receptnek az alapanyaga többnyire alóza, más néven vándor fattyúhering, telente ez a hal jól felúszik a Sebou folyón, aztán a tepsiben végzi, hasában töltött datolyákkal. A Dunába nem jön föl, így aztán kézenfekvő megoldásként kínálkozik helyette a ponty, ennek a húsa egyébként is jobban magába veszi az ízeket, a datolya helyett pedig nyugodtan használjunk aszalt szilvát, ha úgy látjuk jónak.
    Őröljük meg a mandulát, tegyünk félre belőle két evőkanálnyit, a többit a kihűlt rizstejjel keverjük össze. Adjunk hozzá fél kiskanál őrölt gyömbért, két-három kiskanál porcukrot, késhegynyi frissen őrölt borsot és egy evőkanál vajat. Jól keverjük össze. A kimagozott datolyákat vagy aszalt szilvákat töltsük meg evvel a keverékkel, mindegyikbe fél-fél kiskanálnyit szánva. A hal hasán a nyílást kétharmad részben varrjuk össze, aztán töltsük meg a hasüreget annyi töltött gyümölccsel, amennyi belefér, aztán teljesen varrjuk be a nyílást. Melegítsük elő a sütőt száznyolcvan fokra. Fektessük a halat egy kivajazott tűzálló tálra, locsoljuk meg hat evőkanál vízzel, hintsük meg sóval és egy kevés gyömbérrel, daráljunk rá borsot, szórjuk mellé a kockázott hagymát, rakjuk köré a kimaradt töltött gyümölcsöket, a tetejére szórjunk vajkockákat. Háromnegyed óráig sütjük, gyakran locsolgatva. Kivesszük, a sütő hőmérsékletét pedig felcsavarjuk a maximumig. Kiszedjük a varratot, kikotorjuk a töltött gyümölcsöket a halból és körülötte rendezzük el. Az egészet megszórjuk fahéjjal, ráhintjük a félretett két evőkanál őrölt mandulát, aztán visszatesszük a sütőbe és csillogó aranybarnára, ropogósra sütjük.


http://shop-scripts.ru