Főoldal Megrendelés Információk Gasztronómia Művészet For foreigners Továbbá...


Váncsa István könyveiből kérésre dedikált példány!


Hírlevél

:

:

       Megrendelem
       Lemondom


Máltai galuska

Soufflé

Kész vaníliasodó, kész piskótalap, szeder- málna- ribizli- vagy eperlekvár, konyak, sherry vagy rum, ricotta, porcukor, keserű csokoládé, kandírozott narancshéj, a tetejére tejszínhab, mandula

Mint föntebb mondtuk, senki se tudja, hogy a máltaiak mért éppen soufflénak nevezik ezt a dolgot, nyilván azért, amiért a sevillai narancs szerintük bakkaljaw, azaz tőkehal.
    Fogunk egy üvegtálat, aljára vaníliasodót öntünk. Most a piskótánkból darabokat vágunk, ezeket egyenként ügyesen megkenjük lekvárral és a tálba rakosgatjuk, majd jól megspricceljük konyakkal, sherryvel, rummal, vagy valami mással. (Próbáljuk ki például a faeperből készült likőrt – mulberry liqueur, crème de mûre –, lehet, hogy örülni fogunk neki.) A ricottát alaposan elkeverjük a darabolt csokoládéval, az apróra vágott kandírozott narancshéjjal meg némi porcukorral, és a piskóta fölé simítunk egy réteget. Most újra kezdjük, vaníliasodó, lekváros piskóta, konyak, ricotta, amíg a hozzávalók el nem fogynak. A tetejére tejszínhab jön, pirított és szeletelt mandula, csokoládéforgács. A máltaiak ugyan általában tojáshabot raknak rá, minthogy tejszín régebben nemigen volt. Most már van, de hát a szokás nagy úr.


http://shop-scripts.ru