Főoldal Megrendelés Információk Gasztronómia Művészet For foreigners Továbbá...


Váncsa István könyveiből kérésre dedikált példány!


Hírlevél

:

:

       Megrendelem
       Lemondom


Máltai halleves

Aljotta

Bármilyen főznivaló hal és minden egyéb, ami a tengerből jön, például polipkarok, bébitintahal, apró tarisznyarákok, sőt akár tengeri rózsa. Továbbá: vöröshagyma, tíz vagy sokkal több gerezd fokhagyma, paradicsom (lehéjazva, kinyomkodva, felkockázva), friss menta és majoránna, opcionálisan elmorzsolt erős paprika, olívaolaj, citrom

Az „aljotta” szó az olasz aglio („fokhagyma”) szóból, végső soron a latin alliumból származik, ennek megfelelően az aljottában a fokhagyma kitüntetetten fontos szerephez jut. A friss zöldfűszerek úgyszintén, ezekből többféle is kerülhet a fazékba, az említetteken kívül például bazsalikom, kakukkfű, szurokfű, zsálya, ami épp van. Ami a halat illeti, a máltai halfőzők szerint a legalkalmasabb hozzá a burqax (betűs sügér), a gallina (szürke morgóhal), a għarusa (szivárványhal), a ħamiema (fehér rája), a skorfna (kis sziklahal), a sparlu (gyűrűs kecskedurbincs), a tirda (magyar neve valószínűleg nincs, tudományos neve Crenilabrus tinca, olaszul tordo, franciául crénilabre, angolul wrasse vagy corkwing) és a traċna (ritka pókhal), illetve mindaz, ami a halpiacon aznap épp kapható.
    Olajon megdinszteljük a hagymát, rátesszük a paradicsomot (ha nagyon máltai módon akarunk főzni, akkor teszünk bele paradicsompürét is, azt a máltaiak egyszerűen imádják, nem tudni, miért), beleszórjuk az egészben hagyott fokhagymagerezdeket, az összevágott zöldfűszereket, felöntjük egy pohár vízzel, és tíz percig főzzük. Némelyek erős paprikát is adnak hozzá, némelyek nem. Tíz perc elteltével beletesszük a halat, felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, sózzuk és fél óráig főzzük. Ha kész, a máltaiak kiszedik és kifilézik a halat, az ehető részeket visszarakják a levesbe, a többit kihajítják. További friss majoránnát adnak a léhez, citromgerezdekkel és némi főtt rizzsel tálalják, lévén az aljotta inkább ragu mint leves. Máltai vélemények szerint édesvízi halból is jó, bár nem tudni, hogy ezt mire alapozzák, hiszen a legközelebbi olyan hely, ahol édesvizet nemcsak a csapban lehet találni, több száz kilométerre van Máltától, repülőgéppel negyvenöt perc.


http://shop-scripts.ru