Főoldal Megrendelés Információk Gasztronómia Művészet For foreigners Továbbá...


Váncsa István könyveiből kérésre dedikált példány!






Hírlevél

:

:

       Megrendelem
       Lemondom


Narancsos csirke

Portakali piliç

Hat csirke-felsőcomb, két evőkanál ghí, két felszeletelt lilahagyma, öt gerezd finomra vágott fokhagyma, két kis, vékonyhéjú narancs, egy kiskanál nigellamag, két kiskanál őrölt koriandermag, két evőkanál beáztatott mazsola, egy evőkanál méz, egy rúd fahéj és egy kiskanál őrölt fahéj, két-három apró hegyes erős paprika (chili), néhány mentalevél, egy narancs leve, egy-másfél deci jó, tartalmas tyúkhúsleves (szárnyasalaplé), frissen őrölt bors; a tálaláshoz opcionálisan három-négy evőkanál sűrű joghurt és egy evőkanál finomra vágott, friss mentalevél

A ghín a combokat körben kissé megbarnítjuk, kiszedjük. A visszamaradt zsiradékon megdinszteljük a hagymát és a fokhagymát a nigella- és a koriendermagokkal együtt, hozzátesszük a gerezdekre szedett narancsokat és további két-három percig kevergetjük. Beletesszük a mazsolát, a mézet, a fahéjrudat és az őrölt fahéjat, a mentalevelet és az erős paprikát, ráfacsarjuk egy narancs levét, hozzáöntjük az alaplét (ennek hiányában ugyanannyi vizet), felforraljuk és tíz percig főzzük. Akkor visszarakjuk a csirkecombokat, és lefedve készre pároljuk. A végén kidobjuk a fahéjrudat, és – ha ragaszkodunk a néprajzi hitelességhez – csirkénket a mentás joghurt kíséretében adjuk az asztalra. (Némelyek egyébként nem is mellé adják a joghurtot, hanem az utolsó pillanatban belekeverik a szaftba; úgy se rossz.) A recept a délkelet-törökországi Mersinből való (az ókorban Ζεφυριον, Tarsus közelében), régen itt papírvékony héjú narancsok teremtek, nagyjából azon a helyen, ahol most hatalmas betonszállodák állnak és Törökország második legmagasabb épülete pompálkodik. Érdemes megkóstolni a tantuni nevű helyi szendvicset, már ha közben el nem tűnt az is.


http://shop-scripts.ru