Főoldal Megrendelés Információk Gasztronómia Művészet For foreigners Továbbá...


Váncsa István könyveiből kérésre dedikált példány!






Hírlevél

:

:

       Megrendelem
       Lemondom


Noé pudingja

Aşure

Negyed kiló árpa (vagy bulgur), hat-hat deka bab, csicseriborsó, limabab (ennek hiányában közönséges bab, vagyis ez esetben tizenkét deka babot használjunk) kerekszemű rizs és aszalt feketeribizli (vagy valami efféle), tizenkét-tizenkét deka mazsola és aszalt sárgabarack, két evőkanál kukoricaliszt, negyven deka cukor, egy-másfél deci rózsavíz; a díszítéshez hat-hat deka aszalt füge és barack, ugyanannyi dióbél, egy-egy evőkanál fenyőmag és aszalt feketeribizli, opcionálisan két evőkanál gránátalmamag

Előző nap beáztatjuk a magokat, a gondosan megmosott árpát két liter hideg vízben (ha bulgurt használunk, annak három óra elég, de forró vízzel kell leönteni), a babot és a csicseriborsót a szokásos módon. Másnap az árpát az áztatólevében puhára főzzük, a babot és a csicseriborsót megfőzzük külön-külön, majd leszűrjük, lecsöpögtetjük. A megpuhult árpához adjuk a megmosott nyers rizst, a főtt csicseriborsót és babot (vagy babokat), felforraljuk és tíz percig főzzük. Ekkor hozzátesszük a lecsöpögtetett aszalt sárgabarackot, feketeribizlit és mazsolát, további tíz perc után pedig folyamatos kevergetés mellett lassacskán hozzáadjuk a cukrot. A kukoricakeményítőt csomómentesen feloldjuk egy kevéske tejben, aztán hozzákeverünk valamennyit a főzőléből, végül az egészet beleöntjük a lábasba. Hozzáöntjük a rózsavizet is, további két-három perc múlva levesszük a tűzről, megfelelő tálba öntjük, és hagyjuk kihűlni. Amikor már többé-kevésbé összeállt, a díszítésre szánt hozzávalókat a tetejére szórjuk. Lehűtve, vagy szobahőmérsékleten tálaljuk. A legenda szerint az özönvíz elmúltával Noé összesöpörte azt a kevés maradékot, amit a bárka fenekén talált, árpát, babot, mazsolát, ilyesmit, és ünnepi desszertet készített belőle, ez lett az aşure. Fehér változata a beyaz aşure nevet viseli, és víz helyett tejjel készül. Noé pudingját a török házaknál nagy mennyiségben szokták volt főzni, majd jó részét szétosztogatták a rokonok, a szomszédok és a barátok között, nyilván annak örömére, hogy az özönvíz elvonult.


http://shop-scripts.ru