Főoldal Megrendelés Információk Gasztronómia Művészet For foreigners Továbbá...


Váncsa István könyveiből kérésre dedikált példány!






Hírlevél

:

:

       Megrendelem
       Lemondom


Rák fűszeres rizsben

Pilafi aromatiko me garithes – Kalimnosz

Nyolcvan deka közepes méretű rák, négy evőkanál olívaolaj, egy nagy felkockázott vöröshagyma, egy zellerszár, három babérlevél, két felkockázott mogypróhagyma, egy kiskanál őrölt koriander, fél kiskanál kurkuma, huszonyolc deka hosszúszemű rizs, három paradicsom, lehéjazva, kinyomkodva, felkockázva, egy csipet cukor, frissen őrölt bors, egy kiskanál szárított szurokfű, a tálaláshoz öt evőkanál sűrített joghurt, egy evőkanál leöblített és apróra vágott kapribogyó, zöldpetrezselyem

A rizst többször váltott vízben alaposan megmossuk, fél órára beáztatjuk, utána leszűrjük és lecsöpögtetjük.
    Négy rákot félreteszünk, a többinek a páncélját eltávolítjuk és félretesszük. A jószágok emésztőcsatornáját eltávolítjuk, majd az ily módon előkészített rákfarkakat berakjuk a hűtőbe.
    Másfél evőkanál olajon megdinszteljük a hagymát és az apróra vagdalt zellert, rádobjuk a rákpáncélokat, az egyik babérlevelet, felöntjük négy és fél deci vízzel. Felforraljuk, majd lefedve negyven percig főzzük. Ha kész leszűrjük, kissé ki is nyomkodjuk.
    Egy kanál olajon megdinszteljük a mogyoróhagymát, rátesszük a koriandert, a kurkumát, a rizst és a megmaradt két babérlevelet. Két percig kevergetjük, majd felöntjük a leszűrt lével. Közepes lángon, fedő nélkül és kevergetés nélkül körülbelül tíz percig főzzük, a végére a folyadék eltűnik, a rizs felszínén pedig apró kráterek képződnek. Ekkor levesszük a tűzről, az edény száját egy tiszta konyharuhával letakarjuk és így rakjuk vissza rá a fedőt, majd fél óráig meleg helyen hagyjuk állni.
    Felhevítjük a maradék olajat egy  nehéz vasserpenyőben, közepes lángon két percig dinszteljük rajta az egészben hagyott rákokat, majd hozzátesszük a lehéjazott rákfarkakat is. Három-öt percig kevergetjük, amíg meg nem pirosodik. Lyukas kanállal kiszedjük, a visszamaradt zsiradékhoz adjuk a paradicsomot és a cukrot, megborsozzuk. Egy perc múlva beleszórjuk a szurokfüvet és visszatesszük a lehéjazott rákfarkakat, teljesen levesszük alatta a gázt és további egy percig melegítjük.
    Előmelegített tálra borítjuk a rizst, ráöntjük a paradicsomos rákmártást, a tetejére kanalazzuk a joghurtot. Megszórjuk zöldpetrezselyemmel és az aprított kapribogyóval, köré rakjuk az egész rákokat.


http://shop-scripts.ru