Főoldal Megrendelés Információk Gasztronómia Művészet For foreigners Továbbá...


Váncsa István könyveiből kérésre dedikált példány!


Hírlevél

:

:

       Megrendelem
       Lemondom


Szamósza

Baklava yufkasıyla kıymalı muska böreği

Fél kiló réteslap, a tészta megkenéséhez olvasztott vaj; a töltelékhez fél kiló darált bárány- vagy borjúhús, három evőkanál olaj, egy kiskanál rőmai kömény, két felkockázott vöröshagyma, négy evőkanál fenyőmag, két gerezd finomra vágott fokhagyma, tizenöt dekányi apróra vágott zöldpaprika, erős és kevésbé erős vegyesen, ízlés szerint, két-három paradicsom, lehéjazva, kinyomkodva, felkockázva, négy evőkanál mazsola, egy kis csokor finomra vágott, friss kapor és zöldpetrezselyem, frissen őrölt bors

A szamósza őshazája Belső-Ázsia, ahogy a törököké is; maga a „szamósza” szó a perzsa „szanbószag”-ból ered. Belső-Ázsia türk népei szamszának nevezik, bárányhússal töltik meg és tepsiben sütik, nem pedig bő olajban, mint az indiaiak. Ez a recept valójában a szamsza készítését írja le, a „Baklava yufkasıyla kıymalı muska böreği” nevet nyilván egy marketingszakember adta neki.
    Felforrósítjuk az olajat, beleszórjuk a római köményt, kavargatjuk, amíg kissé megsötétedik, de nem égetjük el. Hozzáadjuk a hagymát és a fenyőmagot, amikor a hagyma kissé megpirult, rátesszük a fokhagymát, a szegfűborsot, a zöldpaprikát és a húst. Erős tűzön kevergetjük, amíg a hús meg nem barnul, akkor beletesszük a paradicsomot és a mazsolát. Fedő nélkül pároljuk öt percig, majd belekeverjük a zöldfűszereket, sózzuk és borsozzuk, Ügyeljünk rá, hogy ekkor már ne legyen leve. Kiterítjük a réteslapokat és az egészet hosszában háromba vágjuk. Letakarjuk egy nedves konyharuhával, hogy menet közben ki ne száradjon.  Leterítünk magunk előtt egy csíkot hosszában, tehát úgy, hogy a téglalap keskenyebb oldala essen felénk, Megkenjük olvasztott vajjal, ráhelyzünk még egy csíkot, erre teszünk egy kanál tölteléket ettől a keskenyebb oldalától úgy két és fél centire, aztán szép háromszög alakúra hajtogatjuk. Megfogjuk a tészta bal sarkát és ráhajtjuk a töltelékre úgy, hogy ez a bal sarok a téglalap átellenes hosszú oldalára kerüljön, miáltal a hajtás vonala a hosszú oldallal negyvenöt fokot fog bezárni. Máris képződött egy egyenlő szárú derékszögű háromszögünk, ezt fejlesztjük tovább. Most a szemben lévő befogó mentén hajtunk, aztán az átfogó mentén, megint a szemben lévő befogó mentén, megint az átfogó mentén, és így tovább, amíg a tésztacsík el nem fogy. A kész háromszöget egy kivajazott tepsibe rakjuk, majd a föntiek szerint folytatjuk tovább. A szamószák tetjét is kenjük meg vajjal. Száznyolcvan fokon húsz-huszonöt perc alatt aranybarnára sütjük.


http://shop-scripts.ru