Főoldal Megrendelés Információk Gasztronómia Művészet For foreigners Továbbá...


Váncsa István könyveiből kérésre dedikált példány!






Hírlevél

:

:

       Megrendelem
       Lemondom


Töltött birsalma

Ayva dolması

Nyolc birsalma, egyenként kb. húsz dekásak, tíz deka cukor, három rúd fahéj, mentalevelek; a töltelékhez harminc deka darált bárányhús, egy felkockázott vöröshagyma, két evőkanál vaj, tíz deka rizs, néhány szál finomra vágott, friss menta és zöldpetrezselyem, egy kiskanál őrölt fahéj, fél-fél kiskanál őrölt szegfűbors és reszelt szerecsendió, frissen őrölt bors, fél citrom leve

Levágjuk a birsalmák tetejét, a belsejüket karalábéfúróval vagy valami más, alkalmas eszközzel kivájjuk úgy, hogy a birsalmának fél-egy centis fala maradjon. A kivájt anyagot – a magházakat is – egy lábosba rakjuk, hozzátesszük a fahéjrudakat, a cukrot és a mentaleveleket, felöntjük egy liter vízzel, lefedjük és kis lángon egy óráig főzzük, majd leszűrjük. Fél liternyi folyadékot kell kapnunk, ha több vagy kevesebb volna, akkor forraljuk be vagy hígítsuk szükség szerint. Közben a hagymát megdinszteljük a vajon, felöntjük negyed liter vízzel, beleszórjuk a rizst, húsz percig főzzük, majd hűlni hagyjuk. Tálba tesszük a rizst, a darált bárányhúst, a fűszereket és a zöldfűszereket, sózzuk és borsozzuk, összegyúrjuk. A birsalmákat megtöltjük evvel a keverékkel, lerakjuk egy lefedhető jénaiba vagy más alkalmas edénybe, ráöntjük a birsalmafőzetet, berakjuk a sütőbe és addig sütjük, amíg a birsalma teljesen meg nem puhul. Levét utánsózzuk, citromlét csavarunk bele. Melegen tálaljuk.


http://shop-scripts.ru