Főoldal Megrendelés Információk Gasztronómia Művészet For foreigners Továbbá...


Váncsa István könyveiből kérésre dedikált példány!


Hírlevél

:

:

       Megrendelem
       Lemondom


Tunéziai csípős cérnametélt

Duwayda maṣbūba bi’l-dajāj

Fél kiló lebőrözött és kicsontozott csirkecomb, harmincöt deka cérnametélt, húsz deka főtt csicseriborsó, olívaolaj, egy vöröshagyma, két evőkanál paradicsompüré, két kiskanál harīsa, két kiskanál erős paprika, tyúkhúsleves (szárnyasalaplé), egy evőkanál ghí, frissen őrölt bors

Síita muszlimok ünnepi étele, a próféta vejének mártíromsága emlékére fogyasztják. Ha a két kiskanál harīsa mellett a két kiskanál erős paprikát is beletesszük, ahogy föntebb írva vagyon, akkor számítsunk rá, hogy az eredménytől némely káfirnak még a haja is leég. Főzés előtt mindenképp gondoljuk végig, hogy művünket kiknek szánjuk, és mi az, amit ez a népség még kibír.
    Olajon megdinszteljük a hagymát, majd erős tűzön kissé megbarnítjuk rajta a csirkehúst. Rátesszük a kevés vízzel elkevert paradicsompürét, a harīsát, beleszórjuk az erős paprikát, sózzuk, mérsékeljük alatta a tüzet. További öt perc múlva felöntjük annyi jó, tartalmas tyúkhúslevessel (szárnyasalaplével), amennyi épp csak ellepi a húst, egy órán át főzzük. Amikor a csirke már csaknem teljesen megpuhult, további egy liter levest öntünk rá, beleszórjuk a hüvelykujjnyi hosszúságúra tördelt cérnametéltet, készre főzzük. A végén beleteszünk egy kanál ghít, borsot darálunk rá, összekeverjük és tálaljuk. (Az eredetileg használt cérnametélt vastagabb a mienknél, az olasz capellini áll hozzá legközelebb.)


http://shop-scripts.ru